Çin neden Türkiye'ye vize vermekte güçlük çıkarıyor:

29 Ağustos 2016 Pazartesi

Avrupa Birliği vize politikası

Avrupa Birliği vize politikası

Avrupa Birliği Vize politikası Yirmi iki Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.
Üç Avrupa Birliği üyesi ülke (Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Romanya) henüz Schengen Alanı'nın parçası değildir, ama yine de Schengen müktesebatını esas almakta olan vize politikasını yürütmektedirler.
İki Avrupa Birliği üyesi devleti olan İrlanda ve Birleşik Krallık Schengen yerine Common Travel Area olarak bilinen bir seyahat bölgesini işletmekte olup, bu ülkeler kendi istekleri ile Schengen Alanı'nın bir parçası değildirler. Her İki ülke, Schengen ülkelerinden farklı olan ayrı vize politikası yürütmektedirler.
Tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinin vatandaşları, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre olmak üzere sadece vizeden muaf değildirler. Bu muafiyetle beraber yasal olarak birbirlerinin ülkelerinde vizesiz girmek ve ikamet etme hakkına sahiptirler. Birbirlerinin ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olup, ancak durumları az sayıda sınırlı olabilir.














Schengen Bölgesi vize listesi
  Schengen üyesi devletler
  Diğer AB üyeleri ve AB'nin özel ülkeleri ve Schengen üyeleri
  Bazı durumlarda daha uzun vizesiz yararlanabilen ülkeler. Yeni Zelanda vatandaşları haricinde bir 180 günlük süre içinde 90 gün süreyle Schengen ülkelerine vizesiz erişimi mümükündür(EC 539/2001 Annex II)
  Schengen ülkesine giriş için vize gerekli(EC 539/2001 Annex I)
  Schengen ülkeleri üzerinden transit geçiş için vize gerekli(EC 810/2009 Annex IV)
  Batı Sahra Fas tarafından işgal durumda
  Vize durumu bilinmiyor

Vizeden muaf bireyler

      Aşağıdaki kategorilerdeki bireyler, Schengen Alanı'na, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan ve Romanya'ya vizesiz girebilmektedirler:

  • AB, AEA ve İsviçre vatandaşları
Geçerli bir pasaport veya ulusal kimlik kartı olan tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinin vatandaşları, Avrupa Ekonomik Alanı  (İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç) ve İsviçre girip vizesiz Schengen Alanı'nda, ve ayrıca Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya'da ikamet edebilirler.
  • Tanınmayan seyahat belgeleri
Aşağıdaki seyahat belgeleri herhangi bir Schengen ülkesi tarafından kabul edilmeyip, Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya içinde vize seyahat belgeleri geçerli olmamaktadır.
  • Kuzey Kıbrıs pasaportu
  • Sahra pasaportu
Buna ek olarak, aşağıdaki ülkelerin pasaportları Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya ya da herhangi bir Schengen ülkesi tarafından egemen devletlerin pasaportu olarak ve geçerli seyahat belgeleri olarak kabul edilmemektedir.
  • Abhazya pasaportu
  • Dağlık Karabağ pasaportu
  • Somaliland pasaportu
  • Güney Osetya pasaportu
  • Transdinyester pasaportu

Havaalanı transit

      Genel olarak, Schengen bölgesi içinde bir havaalanı üzerinden geçen bir yolcu, Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya'dan geçerken airside vize gerekmez. Ancak, 5 Nisan 2010 tarihinde, havaalanı transit ortak vizesi Avrupa Birliği tarafından tanıtıldı. Şu anda, aşağıdaki 12 ülkenin vatandaşlarının Schengen bölgesi içinde herhangi bir havalimanından transit geçiş yaparken bir havaalanı transit vizesine sahip olmaları gerekmektedir.

  •  Afganistan
  •  Bangladeş
  •  Kongo DC
  •  Eritre
  •  Etiyopya
  •  Gana
  •  İran
  •  Irak
  •  Nijerya
  •  Pakistan
  •  Somali
  •  Sri Lanka
Bu 12 ülkenin vatandaşları aşağıdaki belli şartları sağlamaları durumunda havaalanı transit vizesinden muaftırlar:
  • Schengen vizesi, AB üyesi bir devlet tarafından verilen uzun süreli bir vize ya da ikamet iznine sahip ise
  • AB üyesi bir devlet veya Avrupa Ekonomik Alanı Anlaşması, Kanada, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri veya bu ülkelerden birine ait geçerli bir vizeye sahip ise
  • Bir AB vatandaşının aile üyesi ise,
  • Diplomatik pasaport sahibi ise veya
  • Bu ülkelerden birinin uyruğunda olup Uluslararası Sivil Havacılık Şikago Sözleşmesi'ne taraf olan uçuş mürettebatı ise.

Vize kolaylığı anlaşmaları

     Avrupa Birliği, Avrupa Birliği vatandaşları ve ortak ülkenin vatandaşlarına vizelerde kolaylaştırma anlaşmaları imzalamıştır. Kolaylaştırılmış işlemler ile daha hızlı vize işlem süreleri, azaltılmış vize ücreti veya ücretsiz vize başvuru işlemleri, istenilen belgelerin listesini azaltmasını sağlamaktadır. Anlaşmaların yürürlükte olduğu ülkeler aşağıdadır:


ÜlkeYürürlüğe giriş
 Arnavutluk2008
 Ermenistan2014
 Azerbaycan2014
 Bosna-Hersek2008
 Yeşil Burun Adaları2014
 Makedonya2008
 Gürcistan2011
 Moldova2013
 Karadağ2008
 Sırbistan2008
 Rusya2007
 Ukrayna2013

Son 5 yıl içinde değişiklikler

     6 Mayıs 2015 tarihinde geçerli olmak üzere karşılıklı vizesiz anlaşma Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalandı.  26 Mayıs 2015 tarihinde derhal geçerli olmak üzere karşılıklı vizesiz anlaşma Doğu Timor ile imzalandı.  28 Mayıs 2015 tarihinde karşılıklı vizesiz anlaşma Dominika, Grenada, Samoa, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago ve Vanuatu vatandaşları için yürürlüğe girmiştir.  Tonga ile vize muafiyet anlaşması 21 Kasım 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kolombiya ile benzer bir vize muafiyet anlaşması 3 Aralık 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Palau ile vize muafiyet anlaşması 8 Aralık 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.Peru  ile Anlaşma 2016 15 Mart tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kiribati ile 23 Haziran 2016, Marşal Adaları ile 28 Haziran 2016 ve Tuvalu vatandaşları için 2 Temmuz 2016 tarihinde anlaşmalar yürürlüğe girerek Avrupa Birliği'nin Schengen ülkeleri için vize zorunluluğu kaldırılmıştır.

5 Ağustos 2015 tarihinde, Avrupa Komisyonu, Çin ile diplomatik pasaport sahipleri için kısa süreli vize muafiyet anlaşması müzakerelerinin açılmasını onaylayan bir tavsiye sundu.  Anlaşma sonradan 29 Şubat 2016 tarihinde her iki tarafça imzalanmış ve 2 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.  Anlaşma İngiltere ve İrlanda için geçerli değildir.

Gelecekteki değişiklikler

     22 Kasım 2010 tarihinde, Avrupa Konseyi ve Ukrayna "kısa süreli seyahat için vizesiz rejim kurulmasına yönelik Ukrayna için bir eylem planı" açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde, AB-Rusya zirvesi sonrasında verilen açıklamada, Avrupa Komisyonu Başkanı, Rusya ile "vizesiz seyahat yolunda Ortak Adımlar" ın lansmanını doğruladı. 14 Haziran 2012 tarihinde, Kosova, AB ile vize uygulamasının kaldırılmasına ilişkin bir yol haritası aldı.  Gürcistan ile vize serbestleştirme konusunda bir eylem planı 25 Şubat 2013 tarihinde başlatıldı. Aralık 2013 yılında bir geri kabul anlaşması imzaladıktan sonra, AB "vizesiz rejim yolunda Yol Haritası" da dahil olmak üzere Türkiye ile vize diyaloğu başladı.  Ekim 2016 tarihinde Türkiye ile vizeler kalkacaktır.




     7 Kasım 2012 tarihinde, Avrupa Komisyonu, 16 ada ülkelerinden gelen vatandaşlar için vizesiz seyahati  tanıtmak için bir öneri açıkladı 5 Karayip ülkesi (Dominika, Grenada, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler ve Trinidad ve Tobago), 10 Pasifik ülkesi (Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu ve Vanuatu) ve Doğu Timor. Şubat 2014 yılında Avrupa Parlamentosu da üç diğer ülkeyi dahil ederek liste değiştirilmiştir: Kolombiya, Peru, ve Birleşik Arap Emirlikleri.  Komisyon, ayrıca vize muafiyeti konusunda ikili anlaşmalar konusunda müzakerelerin açılmasından önce yeni bir maddede belirtilen kriterlere ilişkin Kolombiya ve Peru'nun durumu değerlendirdi. Anlaşmalar Haziran 2015 yılında Kolombiya ve Peru ile parafe edildi ve 2015 yılında daha sonra vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi bekleniyor. 
2012 yılı sonlarına doğru İsveç ve Almanya dahil bazı ülkeler, vize nedeniyle ağırlıklı olarak Romanlar tarafından sığınma başvurularının sayısında önemli bir artış olduğunu, ayrıca Sırp ve Makedon vatandaşlarına yeniden vizeye dahil edilmesi gerektiğini önerdi.  Şu anda Avrupa Birliği 2016 yılında, şu ülkelerle karşılıklı vizesiz rejimi sunmak niyetindedir:
Okyanusya
  •  Mikronezya Federal Devletleri
  •  Nauru
  •  Solomon Adaları
Avrupa
  •  Gürcistan
  •  Kosova
  •  Türkiye
  •  Ukrayna

     Çin
5 Ağustos 2015 tarihinde Avrupa Komisyonu, Çin ile diplomatik pasaport sahipleri için kısa süreli vize muıafiyet anlaşması müzakerelerinin açılmasını onaylayan bir tavsiye sundu.
     Endonezya
10 Temmuz 2015 tarihinde, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans tarafından karşılandı ve Endonezya Pasaport hamillerinin Schengen Alanı'na vizesiz giriş olasılığı hakkında konuştular. Endonezya vatandaşlarına yönelik vize ret oranı 2014 yılında sadece yüzde 1,1 gibi oldukça düşük olması ve Endonezya vatandaşlarının göç ihlalinin çok düşük olduğu kaydedildi. Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Romanya ve İsviçre gibi bazı Schengen üyesi devletler Endonezya'nın Schengen Alanı'na vizesiz girişine destek vermişlerdir. 
     5 Kasım 2015 tarihinde Lüksemburg'da yapılacak AB-ASEAN bakanlar toplantısının oturum aralarında sırasında, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi tarafından bildiriyi incelenmek üzere teklif edilen ülkelerin listesinde Endonezya'yı dahil etmiştir. Endonezya'nın önerisi önümüzdeki yılın başlarında meclisine sunulacaktır. Avrupa Konseyi çalışma sonrası Endonezya'nın uygunluğunu gözden geçirmek için üç ana kuruluşa (Frontex, Europol ve Avrupa İltica Destek Ofisi) bu ülkenin durumunu soracaktır. Çalışmanın sonuçları olumlu olursa Konsey ve Avrupa Komisyonu Schengen vizesi muafiyeti konusunda Endonezya'nın durum değişikliği ile ilgili yeni bir düzenleme önerecektir.
       25 Şubat 2016 tarihinde, Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arrmanatha Nasır, Endonezya'nın zaten vize muafiyeti almak için AB Komisyonu'ndan ve Schengen ülkelerinin neredeyse üçte ikisinin onayını aldığını iddia etti. AB'de vize muafiyet işlemi oldukça karmaşık ve bölgede yeni göç sorunları bulunmaktadır ve bu yüzden uygulama yakın gelecekte olmayacaktır. Bu arada Endonezya Belçika Büyükelçisi Patrick Herman, tüm paydaşların gerekli anlaşmaları sonuçlandırmak için çalışıldığını vize muafiyeti anlaşmasınında en kısa sürede ulaşılacağına emin olduğunu belirtti.
     Kosova
14 Haziran 2012 tarihinde Kosova, AB ile vize uygulamasının kaldırılmasına ilişkin bir yol haritası aldı. Aralık 2015 yılında Avrupa Komisyonu kalan sekiz gereksinimin bulunduğu listelyi, vize serbestleştirme yol gereklerini yerine getirmesi için Kosova'nın ilerlemesi konusunda üçüncü ve final raporunu kabul etmiştir.
     Rusya
15 Aralık 2011 tarihinde , AB-Rusya zirvesi sonrasında verilen açıklamada, Avrupa Komisyonu Başkanı, Rusya ile "vizesiz seyahat yolunda Ortak Adımlar" lansmanını doğruladı fakat Kırım ilhakı yüzünden Mart 2014 yılı içinde görüşmeler askıya alındı.
      Türkiye
Aralık 2013 yılında bir geri kabul anlaşması imzaladıktan sonra, AB "vizesiz rejim yolunda Yol Haritası" da dahil olmak üzere Türkiye ile vize diyaloğu başladı. 2-3 yıl içinde Türkiye ile vizesiz anlaşmaya varmak için bir plan bulunmaktadır. AB, Türkiye'nin vize serbestleştirme konusunda yerine getirilmesi Avrupa'ya mülteci ve göçmenlerin akını kaynaklanıyor hızlandırmak için hazır olduğunu duyurdu. 29 Kasım 2015 tarihinde yapılan AB-Türkiye zirvesine katılan tüm üye Devletlerin Vize Yol Haritasının yerine getirilmesini hızlandırmak için Türkiye tarafından verilen taahhütleri memnuniyetle karşıladı. Avrupa Komisyonu, 2016 yılının Mart ayı başlarında vize serbestleştirme yol haritasının Türkiye tarafından uygulanmasına ilişkin ikinci ilerleme raporunu sunacak.

Avrupa Birliği'ne vizesiz seyahat Özeti

Aşağıdaki umuma mahsus pasaport hamili 58 ülke vatandaşları serbest dolaşım hakkına sahiptirler:

  •  Arnavutluk[Note 1]
  •  Andorra
  •  Antigua ve Barbuda
  •  Arjantin
  •  Avustralya
  •  Bahamalar
  •  Barbados
  •  Bosna-Hersek[Note 1]
  •  Brezilya
  •  Brunei
  •  Kanada
  •  Şili
  •  Kolombiya
  •  Kosta Rika
  •  Dominika
  •  El Salvador
  •  Grenada
  •  Guatemala
  •  Honduras
  •  Hong Kong[Note 2]
  •  İsrail
  •  Japonya
  •  Kiribati
  •  Makao[Note 3]
  •  Makedonya[Note 1]
  •  Malezya
  •  Marshall Adaları
  •  Mauritius
  •  Meksika
  •  Moldova[Note 1]
  •  Monako
  •  Karadağ[Note 1]
  •  Yeni Zelanda[Note 4]
  •  Nikaragua
  •  Palau
  •  Panama
  •  Paraguay
  •  Peru
  •  Saint Kitts ve Nevis
  •  Saint Lucia
  •  Saint Vincent ve Grenadinler
  •  Samoa
  •  San Marino
  •  Sırbistan[Note 5]
  •  Seyşeller
  •  Singapur
  •  Güney Kore
  •  Tayvan[Note 6][Note 7]
  •  Doğu Timor
  •  Tonga
  •  Trinidad ve Tobago
  •  Tuvalu
  •  Birleşik Arap Emirlikleri
  •  Amerika Birleşik Devletleri
  •  Uruguay
  •  Vanuatu
  •  Vatikan
  •  Venezuela
  • Birleşik Krallık İngiliz vatandaşları









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder